De Italiaanse ijs- en koffie salon midden in het stadshartje van Den Haag, serveert een onweerstaanbaar lekker kopje koffie voor maar één euro. Door de opkomst van de dagelijks stroom aan vaste gasten en de bijbehorende gezelligheid, bestaat florencia al meer dan 80 jaar.  In onze individualistische tijden lijkt het alsof deze intrigerende groep mensen een kleine gemeenschap hebben gevormd, waarbij florencia zorgt voor een warm samenkomen van een grote groep mensen. Deze duurzame relatie maakt Florencia dé karakteristieke Haagse koffie plek van de stad, maar wie zijn deze trouwe Hage- naren – nezen?

Ton & Rob,

Ongeveer vijfenveertig jaar geleden kwamen wij voor het eerst in Florencia. Tegenwoordig noem ik het mijn tweede huiskamer. Vroeger stond er een klein benzine station op het terras voor florencia. Vandaar dat wij altijd op de motorfiets naar Florencia kwamen. Het benzinestation is al een aantal jaren weg, maar de gewoonte om op de motorfiets te komen is bij ons niet weg te krijgen.

Wilfried,  (rechts)

Ik kom hier zo’n vijfenveertig jaar, ik werd toen meegenomen door een paar kameraden en dan leer je hier mensen kennen. Ik heb vroeger in het Kappers vak gezeten en als je ergens veel mensen leert kennen dan in het in het kappers vak. klanten kwamen hier ook, dus dat werd een olievlek. Waarom kom ik hier dan graag? Ik zie altijd bekende, de ene dag zit je graag met die en de andere dag zit je graag met die.  Het is voor mij een clubhuis. En dat de prijzen gewoon aantrekkelijk zijn dat is mooi meegenomen, maar was het een euro duurder vond ik het ook geen probleem.

Jaap,

Ik ben schilder en mijn atelier zit in de straat hierachter, dus ik kom hier al dik veertig jaar regelmatig koffie drinken. Ik kom hier 4 keer per week en op zondagen niet. Vroeger kon je alleen maar staan bij Florencia, toen was er nog geen terras.  Florencia is net een soort krant, iedereen is altijd op de hoogte van alle nieuwtjes.